юни 30, 2022

Crystal Online

Полезни статии и новини за всички

Защо да тунинговате визуално своята кола?

1 min read

Ако смятате, че тунинговането на автомобила е каприз, помислете пак. Да, става дума за любимата ви машина. Кой не иска да седи зад волана на кола с уникална визия, която да е неговата визитна картичка? Кой би отказал да съживи любимия си автомобил и да го направи по-сигурен, по-модерен и неповторим? В ерата на персонализираните решения за всяка нужда и за всеки потребител, тунингът е възможност да си подарите повече положителни емоции на пътя.

Мнозина смятат, че тунингът се прави, за да се подобри производителността на автомобила, да се добави мощност или пък спортно окачване, да се подобри изпускателната система или какъвто и да е елемент от заводските технически характеристики на возилото. Това е вярно, но е само едната страна на монетата. А другата е, че тунингът може да промени визията на вашия автомобил, като го направи необикновен и точно по ваш вкус, например със спортна броня, спойлер на задницата и “хриле” за по-добра аеродинамика, с кристални стопове, мощна аудиосистема и още, и още. Именно това се нарича “оптичен тунинг” и е част от услугите на всеки тунинг магазин.

По визията посрещат

Независимо колко коня и каква трансмисия се крият под капака на колата, външният й вид винаги е това, което първо се забелязва. Цветът, леките елементи по каросерията, извивките и формите са специално проектирани от автомобилните конструктори, но това далеч не означава, че трябва да ги приемаме за даденост. Особено когато промяната им може да постигне по-добра аеродинамика, по-добро сцепление с въздушните течения и по-малък разход на гориво.

Оптичният тунинг се занимава именно с трансформация на визията на автомобила чрез добавяне на подобрени компоненти и елементи, като например калници с въздуховоди, спойлери и антикрила, вежди на фаровете, дифузьор на задната броня и още, и още. Тук е важно да уточним, че всеки компонент, освен съвместимост с конкретния модел, трябва да разполага със сертификат за качество от производителя.

Какво да правим с интериора?

Представете си как би изглеждала вашата кола, ако разполага с кожен салон, надеждни алуминиеви степенки, а не пластмасови, модерни контролни устройства на таблото, звукоизолация… Може да ви бъде в пъти по-удобно, докато шофирате. Все пак, интериорът е важен, защото виждате и усещате именно него, докато шофирате.

Отмира мантрата, че тунингът е само за стари машини, които имат нужда от малко блясък и от малко подобрения, за да бъдат в крак с времето. И по-новите коли, дори и да става дума за базови модели, могат да бъдат преобразени отвътре и отвън, за да бъдат точно това, което искате. Такъв автомобил ще събира погледите по улиците, без значение от марката, модела или възрастта, просто защото ще е специален и различен. С козметично разкрасяване или пълна промяна, всеки сериен автомобил ще носи индивидуалния стил и характера на своя собственик.

Много по-добри

Всеки обича своята кола, но също така и знае какво може да се подобри в нея, независимо дали го признава или не. Халогенни фарове или LED осветление в купето? Изрисуване на предния капак или матова боя? Допълнителен инжекцион или чип-тунинг за препрограмиране на зададените автомобилните системи? Само поискайте.

Тук важно е каква е целта ви – искате да постигнете по-добра визия или повече скорост, например. А защо не и двете? Всичкото зависи от желанията и потребностите ви като водач.

Но… едно важно уточнение накрая. Тунинговането е процесът по прераждане на вашия автомобил, стига да се направи от специалисти, да включва правилните компоненти и да спазва законовите изисквания. Имайте предвид, че всяка промяна в характеристиките на автомобила следва да получи предварително одобрение от компетентните органи, преди да бъде осъществена. Това означава, че ИА “Автомобилна администрация” първо трябва да оторизира промяната, описана в заявление от собственика на возилото, а след това тя да бъде коректно и професионално изпълнена.

Оттам насетне ви остава просто да се наслаждавате на страхотния нов облик на колата на сърцето ви.

Още статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

CRYSTALONLINE © 2019 Всички права запазени. | Newsphere by AF themes.