юни 30, 2022

Crystal Online

Полезни статии и новини за всички

Основни видове мъжки костюми

1 min read

Когато става дума за модерни стилове мъжки костюми, дизайн и видове, е важно да отбележим, че не само тялото, но и поводът, а и личността на човека са от голямо значение! Затова е естествено, че мъжките видове костюми остават толкова динамични, колкото и самия живот.

А ако се чудите точно кой тип костюм би бил идеален за вас – предлагаме ви бърз поглед на основните видове мъжки костюми и техните специфики:

1. Slim Fit

Пасващ идеално на формите на тялото, този вид е подходящ за мъже на всякаква възраст, които се чувстват добре в тялото си. Пристегнат в гърдите и талията, следващ естествените извивки на тялото, този модел е подходящ за ежедневието или непретенциозно събитие.

2. Класически костюм

За верните привърженици на класиката, това е перфектният избор. Удобен, практичен, свободен, без да е широк. Идеалният избор за офис. Няма как да сгрешите с класиката.

3. Модерен Fit

Това е комбинация от Slim Fit и Класически костюм. Придава стегнат вид, но не ограничава свободата на движение. Подходящ избор за всякакви поводи и събития.

4. Изрязан Ревер

Най-често срещаният ревер – с видимо разстояние там където яката се среща с ревера. Идеален избор за заседателна зала, работни срещи, но подходящ и за коктейл-парти.

5. Шал Ревер

С плавните си непрекъснати линии, моделът е подходящ за официални събития. С този избор, от който струи класа, ще се откроявате от тълпата.

6. Пиков Ревер

Стилистично подобрена версия на Изрязания Ревер. При Пиковия, върховете на ревера сочат нагоре под остър ъгъл. Излъчва изтънченост и стил от висока класа. Подходящ избор за официални събития.

7. Единични гърди

Един от най-разпространените видове с едно, две и рядко – с три копчета. Придава стегнат и спретнат вид. Най-често е добра комбинация с Изрязан Ревер.

8. Двойни гърди

За разлика от Единичните, тук присъстват копчета от двете страни на сакото. Целта на това е от чисто естетична гледна точка. Този вид придава визуална ширина на тялото. По-често е в комбинация с Пиков Ревер.

9. Структуриран блейзър

С ясно изразени рамене, създаващ усещане за източеност на тялото и ненатрапчив интелигентен вид. Идеален избор за малко по-формална обстановка, макар и да не е строго елегантен.

10. Неструктуриран Блейзър

Известен като спортно сако. Бяга от стандартни норми свързани с подплънки, осигурява нежно прилягане и естетика във външния вид. Поради честата липса на подплата е предпочитан за пролетен и летен сезон.

11. Блейзър с пришити джобове

Всички джобове са от отделно пришит плат извън основната кройка на сакото. Небрежен ежедневен стил, който може да бъде идеална добавка към есенен или зимен тоалет.

Ето и някои разновидности при отделните детайли в сакото:

*Джобове

Изпъкващи – считани за най-официални, често срещани при смокинги
Капак – с капак над джоба с цел предпазване от лошо време
Ъглови – с капак, но изрязани под ъгъл за по-лесен достъп
Билетни – допълнителни, над стандартните, с цел съхраняване на билети за спортни събития или транспорт
Пришити – отделно пришити, придаващи небрежен ефект

*Цепки

Двойни – от двете страни на сакото, за по-голяма свобода на движението
Единични – по средата на сакото, стандартни
Без – при строго официални сака, основно предназначени за събития на крак

*Копчета

Две – най-често срещани
Три или четири – най-често последното няма нужда да се закопчава
Шест и повече – при копчета от двете страни на сакото

Да обобщим – основните видове кройки при костюмите са три – американска, британска и европейска. Разликите между тях не са големи, като различават основно силуетите. Американският вид е с права линия, сакото му има един шлиц на гърба и не е особено вталено. Раменете нямат подплънки, джобовете са вътрешни и имат капачета, а панталонът е дълбок. Британската кройка е подобна, но има два шлица и може да има подплънки за раменете. Панталоните са по-плитки. Още по-плитки са при европейския фасон. При него сакото няма шлицове и рядко се слагат капаци на джобовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

CRYSTALONLINE © 2019 Всички права запазени. | Newsphere by AF themes.