юни 30, 2022

Crystal Online

Полезни статии и новини за всички

Какво да правим при смърт на близък

1 min read

Смъртта на близък винаги е тежка, съпроводена с мъка, стрес, понякога и гняв. В такива моменти мозъкът ни изключва и мислите са само за загубата ни, настъпва хаос и не можем да определим стъпките, които трябва да предприемем след кончината на любим човек.

Ако смъртта е настъпила в дома, трябва да се свържете с личният лекар на починалия. Той ще дойде в дома Ви, ще потвърди смъртта и ще издаде „съобщение за смърт“. В случай, че решите да кремирате покойника, предупредете личния лекар, за да издаде нужния документ- „разрешително за кремация“. При невъзможност  за свързване с лекуващия доктор, потърсете траурна агенция, която ще се погрижи за необходимите документи.

В случай, че смъртта е настъпила през нощта, добре е да имате телефонен номер на денонощна погребална агенция и да позвъните. Не звънете и не будете близки и роднини посред нощ, за да им съобщите за смъртта, изчакайте да се съмне, а и вие да се посъвземете доколкото е възможно.

Когато смъртта е настъпила в болница, хоспис или старчески дом от там Ви информират за кончината на вашия близък. В повечето случаи се извършва аутопсия, в зависимост от причините за смърт. Ако не желаете да бъде извършвана такава се попълва молба за освобождаване от аутопсия.

След установената смърт, независимо дали е настъпила у дома или в лечебно заведение, е нужно да се подготви покойника от специалисти, да се вземе решение дали тялото ще бъде кремирано и да се организира погребение. При избор на траурна агенция по интернет е хубаво да се уверите в следните неща:

  1. Траурната агенция, която изберете, трябва да има поне един работещ офис. Случва се някои да отбележат домашен адрес или несъществуващ офис. Това може да проверите в google.
  2. Сравнете условията на поне три погребални агенции. Попитайте дали всичко е включено в обявената цена. Някои агенции имат пакети за погребение и кремация, но впоследствие начисляват допълнителни такси, които не са упоменати в пакетите.
  3. Прегледайте внимателно ценоразписа и го сравнете с останалите. Вижте също и ценоразписа за обреди и услуги на Общинско предприятие „Обреден дом-Русе“.
  4. Уверете се, че цената, която ви кажат в агенцията, е крайна и няма допълнителни начисления за стоки и услуги.
  5. Фирмата, на която се спрете, трябва да има собствен специализиран транспорт- катафалка или микробус.

За Русе и региона можем да препоръчаме следната погребална агенция:

Траурна и погребална агенция Тангра

гр. Русе, ул. Николаевска №17

0879 915 005

https://tangrabg.com/

Още статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

CRYSTALONLINE © 2019 Всички права запазени. | Newsphere by AF themes.